ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
Καινοτομία Επιχειρήσεων - Διαδραστικό Γλωσσάρι
Λεξικό Όρων
-
Αγαθά
Τα αγαθά είναι αντικείμενα για τα οποία υπάρχει ήδη ή θα υπάρξει ζήτηση στο μέλλον και για τα οποία μπορούν να αποκτηθούν δικαιώματα ιδιοκτησίας. Η ιδιοκτησία επιτρέπει τη μεταφορά των αγαθών (και των δικαιωμάτων πάνω σε αυτά τα αγαθά) από έναν ιδιοκτήτη σε έναν άλλον μέσω συναλλαγών στις αγορές. Στα αγαθά περιλαμβάνονται ενσώματα αντικείμενα και μερικά προϊόντα που περιέχουν γνώση, για τα οποία μπορούν να αποκτηθούν δικαιώματα ιδιοκτησίας και των οποίων η ιδιοκτησία μπορεί να μεταφερθεί μέσω συναλλαγών στις αγορές.
Πηγή: Καινοτομία Προϊόντος - Δείκτες Έρευνας και Καινοτομίας (ekt.gr) με βάση το Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition.
-
Ανάλυση των μεγάλων/μαζικών δεδομένων
Η ανάλυση των μεγάλων/μαζικών δεδομένων αναφέρεται στη χρήση τεχνικών, τεχνολογιών και εργαλείων λογισμικού για την ανάλυση μαζικών δεδομένων που προέρχονται από πηγές δεδομένων των επιχειρήσεων ή από άλλες πηγές δεδομένων.
Πηγές: ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα για τη Χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, επικοινωνίας και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις, έτους 2020 και Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, Η μέτρηση των δραστηριοτήτων Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Εγχειρίδιο του Όσλο, 2018, Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Συλλογή, την Παρουσίαση και την Χρήση Στατιστικών Δεδομένων για την Καινοτομία, 4η έκδοση της μεταφρασμένης έκδοσης, σελ. 280, Πρωτότυπη έκδοση των ΟΟΣΑ και Eurostat με ISBN 978-618-5557-20-1.
-
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας («ΑΠΕ»)
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πηγές ενέργειας που αναπληρώνονται (ή ανανεώνονται) με φυσικό τρόπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ηλιακή ενέργεια, ο άνεμος και η βιομάζα.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις στατιστικές για την ενέργεια περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Μη καύσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Υδροηλεκτρική ενέργεια: η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη δυναμική και την κινητική ενέργεια του νερού σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς (δεν περιλαμβάνεται η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε μονάδες αποθήκευσης με αντλία).
- Παλίρροια, κύμα, ωκεάνια ενέργεια: μηχανική ενέργεια που προέρχεται από παλιρροιακή κίνηση, κυματική κίνηση ή ωκεάνιο ρεύμα και αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
- Γεωθερμική ενέργεια: η ενέργεια που διατίθεται ως θερμότητα από το εσωτερικό του φλοιού της γης, συνήθως με τη μορφή ζεστού νερού ή ατμού.
- Αιολική ενέργεια: η κινητική ενέργεια του ανέμου που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια στις ανεμογεννήτριες.
- Ηλιακή ενέργεια: ηλιακή θερμική ενέργεια (ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για ηλιακή θερμότητα) και ηλιακά φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
- Θερμότητα περιβάλλοντος (αντλίες θερμότητας): αντλίες θερμότητας που οδηγούνται από ηλεκτρική ενέργεια ή άλλη συμπληρωματική ενέργεια, για να εξάγουν (αποθηκευμένη) ενέργεια από τον αέρα, το έδαφος ή το νερό και τη μετατρέπουν/μεταφέρουν σε ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί αλλού (π.χ. για τη θέρμανση του χώρου μέσω συστημάτων ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή/και νερού σε οικιακά κτίρια). Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μεμονωμένα νοικοκυριά καθώς και σε μεγαλύτερη κλίμακα στη βιομηχανία και σε εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες. Εξαιρούνται οι ροές ενέργειας που σχετίζονται με αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούνται για ψύξη, περιλαμβάνονται μόνο οι αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούνται για θέρμανση (ζεστό νερό). Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μεθοδολογία και τις σχετικές αρχές υπολογισμού, μπορείτε να ανατρέξετε στην Απόφαση 2013/114/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κοινοποιήθηκε στο έγγραφο C(2013) 1082).
- Εύφλεκτες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Βιοκαύσιμα: καύσιμα από βιομάζα. περιλαμβάνει στερεά βιοκαύσιμα, βιοαέριο και υγρά βιοκαύσιμα.
- Ανανεώσιμα αστικά απόβλητα.
Πηγή: Eurostat Statistics Explained, https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:Renewable_energy_sources.
-
Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας
Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της καινοτομίας μέσω της διευκόλυνσης των επενδυτών να οικειοποιηθούν τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία, διάχυση και χρήση της νέας γνώσης για περισσότερη καινοτομία, όπως περιέχονται στις εφευρέσεις και ανακαλύψεις που περιλαμβάνονται στα έγγραφα διπλωμάτων ευρεσυτεχνίας, όπως το εμπορικό σήμα (“trademark”) και το δίπλωμα ευρεσυτεχνίας (“patent”).
Πηγή: OECD, Intellectual Property elements in OECD Guidelines, https://www.oecd.org/chemicalsafety/testing/intellectual-property-in-oecd-test-guidelines.htm.
-
Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών («ΕΖΕΣ»)
Η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών («ΕΖΕΣ») είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1960 από επτά ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και της οικονομικής ολοκλήρωσης προς όφελος των μελών του. Όλα τα αρχικώς συμβαλλόμενα μέρη, εκτός από τη Νορβηγία και την Ελβετία, αποχώρησαν από την ΕΖΕΣ μετά την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως και η Φινλανδία που είχε γίνει συνδεδεμένο μέλος το 1961 και πλήρες μέλος το 1986. Δεδομένου ότι η Ισλανδία έγινε μέλος το 1970 και το Λιχτενστάιν το 1991, η ΕΖΕΣ σήμερα αποτελείται από τέσσερα κράτη μέλη: την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η ΕΖΕΣ είναι αρμόδια για τη διαχείριση:
- των ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των κρατών μελών της,
- της συμμετοχής της ΕΖΕΣ στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), ο οποίος περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρία κράτη μέλη της ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία , αλλά όχι την Ελβετία),
- του παγκόσμιου δικτύου της ΕΖΕΣ για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Πηγή: Eurostat Statistics Explained, https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:European_Free_Trade_Association_(EFTA)/el.
-
Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020 – ΕΣΠΑ (α’ φάση)
Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020 – ΕΣΠΑ (α’ φάση)
Προγραμματική περίοδος 2014-2020
Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας που συνετέλεσαν στην εμφάνιση της οικονομικής κρίσης αλλά και των προβλημάτων, οικονομικών και κοινωνικών, που αυτή δημιούργησε. Επίσης, το ΕΣΠΑ 2014-2020 καλείται να συνδράμει στην επίτευξη των εθνικών στόχων έναντι της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Το αναπτυξιακό όραμα του ΕΣΠΑ αφορά στη συμβολή στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.»
Χρηματοδοτικές προτεραιότητες:
1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας
- Μετάβαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας,
- Δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις που προσελκύει επενδύσεις και
- Αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων.
2. Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργή κοινωνική ενσωμάτωση
- Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση,
- Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και πρόσβαση στην απασχόληση με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους και
- Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας.
3. Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον
- Προστασία του περιβάλλοντος,
- Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης των κινδύνων και
- Μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
4. Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – ολοκλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
- Δίκτυα μεταφορών με έμφαση στην ολοκλήρωση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, τους κάθετους άξονες και τη λειτουργική διασύνδεση των μεταφορικών μέσων,
- Ενεργειακά δίκτυα και
- Ευρυζωνικά δίκτυα.
5. Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης
Καθοριστικό στοιχείο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιόδου 2014-2020 αποτέλεσε η εκπόνηση της εθνικής και των περιφερειακών Στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση. Στο πλαίσιο των στρατηγικών αυτών, η χώρα και οι Περιφέρειές της καλούνται να εντοπίσουν τις δραστηριότητες εκείνες στις οποίες παρουσιάζουν ή είναι σε θέση να οικοδομήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και σε αυτές να επικεντρώσουν τους διαθέσιμους πόρους και τις προσπάθειες ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων. Σε εθνικό επίπεδο έχουν προσδιοριστεί οκτώ (8) κλάδοι στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα και αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικονομική μεγέθυνση. Οι κλάδοι αυτοί είναι οι εξής:- Αγρο-διατροφή,
- Υγεία – φάρμακα,
- Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών,
- Ενέργεια,
- Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη,
- Μεταφορές,
- Υλικά – κατασκευές και
- Τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργικές βιομηχανίες.
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας που συνετέλεσαν στην εμφάνιση της οικονομικής κρίσης αλλά και των προβλημάτων, οικονομικών και κοινωνικών, που αυτή δημιούργησε. Επίσης, το ΕΣΠΑ 2014-2020 καλείται να συνδράμει στην επίτευξη των εθνικών στόχων έναντι της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελείται από 20 Προγράμματα, από τα οποία τα 7 είναι Τομεακά και τα 13 Περιφερειακά:
- Τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αφορούν ένα ή περισσότερους τομείς και έχουν ως γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα
- Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, ένα για κάθε μία από τις ελληνικές Περιφέρειες, περιλαμβάνουν δράσεις περιφερειακής εμβέλειας.
Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, https://www.espa.gr/el/Pages/staticESPA2014-2020.aspx.
-
Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027 – ΕΣΠΑ (β’ φάση)
Προγραμματική περίοδος 2021-2027
Το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» («ΕΣΠΑ 2021-2027») αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
Στόχος της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 είναι η εδραίωση της εταιρικής σχέσης με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και κοινωνικών εταίρων, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις διαδικασίες σχεδιασμού, προετοιμασίας και διαβούλευσης του ΕΣΠΑ και των Προγραμμάτων 2021-2027 με ανοικτές, διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες.
Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» αποτυπώνει και θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΠΑ είναι ότι:
- Διασυνδέεται με το ευρωπαϊκό εξάμηνο και τις συστάσεις της Επιτροπής για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
- Υποστηρίζει τις λοιπές Εθνικές Στρατηγικές και τα Εθνικά Σχέδια Δράσης (Enabling Conditions).
- Υποστηρίζει το νέο Ταμείο για τη δίκαιη μετάβαση (λιγνιτικές περιοχές και νησιά).
- Ακολουθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία (Έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη).
- Ακολουθεί τους περιορισμούς των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τις θεματικές συγκεντρώσεις και ξεπερνά τα κατώτατα ποσοστά.
Τα έργα/δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια και απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι πέντε (5) Στόχοι της Πολιτικής του ΕΣΠΑ 2021-2027 αφορούν σε:
- ΣΠ1: Μια Εξυπνότερη Ευρώπη μέσω της προώθησης καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού,
- ΣΠ2: Μια πιο Πράσινη Ευρώπη μέσω της προώθησης καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων,
- ΣΠ3: Μια πιο Διασυνδεδεμένη Ευρώπη μέσω της ανάπτυξης προσβάσιμων, υψηλής ποιότητας, πολυτροπικών, έξυπνων και βιώσιμων υποδομών και συστημάτων μεταφορών,
- ΣΠ4: Μια πιο Κοινωνική Ευρώπη μέσω της επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές εργασίες και αγαθά,
- ΣΠ5: Μια Ευρώπη πιο κοντά στους Πολίτες της μέσω της προώθησης βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης, στηρίζοντας τις τοπικές πρωτοβουλίες και
- Ειδικό Στόχο: Τη Δίκαιη Μετάβαση με στοχευμένες δράσεις για την απεξάρτηση από το λιγνίτη στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, τη Μεγαλόπολη και τα νησιά.
Προβάλλονται, ως συνολική πολιτική, οι προτεραιότητες και δράσεις που θα υλοποιηθούν και οι οποίες ως σκοπό τους έχουν τη γόνιμη μετάβαση σε μια:
- «πιο έξυπνη» Ελλάδα - 20% των πόρων,
- «πιο πράσινη» Ελλάδα - 27% των πόρων,
- «πιο διασυνδεδεμένη» Ελλάδα - 8% των πόρων,
- «πιο κοινωνική» Ελλάδα - 30% των πόρων,
- Ελλάδα πιο κοντά στους πολίτες της - 6% των πόρων και
- Για τη Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών μετά την απολιγνιτοποίηση - 7% των πόρων.
Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία -μετά την πανδημική κρίση- συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εκκίνηση ενός νέου κύκλου ευημερίας για όλους.
Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, https://www.espa.gr/el/Pages/newespa21-27.aspx & https://www.espa.gr/el/Documents/2127/Parousiasi_neou_ESPA_21-27.pdf.
-
Επιχείρηση
Η Επιχείρηση είναι ένας οργανισμός που ασχολείται με εμπορικές, βιομηχανικές ή άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες συνήθως περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες, επιχειρηματία ή επιχειρηματίες, νεοσύστατες επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις («ΜμΕ»). Ο όρος δεν καλύπτει τις βιομηχανικές ή επιχειρηματικές ενώσεις.
Πηγή: OECD Survey on Open Government Data (Glossary of Terms), 2021
-
Καινοτομία
Η Καινοτομία στον τομέα των επιχειρήσεων ορίζεται ως ένα νέο ή βελτιωμένο προϊόν, αγαθό ή υπηρεσία, ή μία επιχειρησιακή διαδικασία (ή συνδυασμός των δύο) που διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα προϊόντα ή τις προηγούμενες διαδικασίες μίας επιχείρησης και που έχει εισαχθεί στην αγορά ή έχει τεθεί σε λειτουργία από την επιχείρηση. Διακρίνονται δύο κύριοι τύποι καινοτομίας: καινοτομίες που αλλάζουν τα προϊόντα της επιχείρησης (καινοτομίες προϊόντων) και καινοτομίες που αλλάζουν τις επιχειρησιακές διαδικασίες της επιχείρησης (καινοτομίες επιχειρησιακών διαδικασιών). Στα προϊόντα περιλαμβάνονται τα αγαθά και οι υπηρεσίες της επιχείρησης ή συνδυασμός αυτών. Στις επιχειρησιακές διαδικασίες περιλαμβάνονται όλες οι βασικές δραστηριότητες της επιχείρησης που αφορούν στην παραγωγή προϊόντων και όλες οι άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες.
Πηγή: Olso Manual, 2018, 4th edition, https://www.oecd.org/science/oslo-manual-2018-9789264304604-en.htm.
-
Καλλικρατικός Δήμος
Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί τον Νόμο 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α) και συμβολίζει τη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας το 2011 και επανακαθορίστηκαν τα όρια των αυτοδιοικητικών μονάδων, ο τρόπος εκλογής των οργάνων και οι αρμοδιότητές τους. Συγκεκριμένα ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το Μάιο του 2010. Μέρος των διατάξεων του Προγράμματος «Καλλικράτης» ενεργοποιήθηκε άμεσα με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 7 Ιουνίου 2010 (ΦΕΚ 87Α), ώστε να διεξαχθούν βάσει αυτών οι αυτοδιοικητικές εκλογές του ιδίου έτους. Στη πλήρη μορφή του τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2011. Η δομή της νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαμορφώνεται ως εξής:
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση,
- Περιφέρεια,
- Περιφερειακή ενότητα,
- (Καλλικρατικός) Δήμος,
- Δημοτική ενότητα,
- Δημοτική κοινότητα και
- Τοπική κοινότητα.
Πηγή: Πρόγραμμα Καλλικράτης, https://www.kallikratis.org/.
-
Κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή αναφέρεται στην ανθρωπογενή κλιματική μεταβολή, η οποία πιστεύεται ότι προκαλεί αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω εκπομπών αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, που είναι γνωστά ως εκπομπές-αέρια του θερμοκηπίου.
Πηγή: Eurostat Statistics Explained, https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Glossary:Climate_change.
-
Κυβερνοασφάλεια / Ψηφιακή ασφάλεια
Η κυβερνοασφάλεια / ψηφιακή ασφάλεια αποτελεί το σύνολο των εργαλείων, πολιτικών, θεωρητικοποιήσεων ασφάλειας, συμβουλών ασφάλειας, κατάρτισης, βέλτιστων πρακτικών, ασφάλειας και τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να προστατεύσουν το ψηφιακό περιβάλλον και τους οργανισμούς, όπως επίσης και τα πλεονεκτήματα αυτών.
Πηγή: ENISA 2015, Definiton of Cybersecurity. Gaps and Overlaps in Standardisation, V1.0. σελ. 17, Ανακτήθηκε από: https://www.enisa.europa.eu/publications/definition-of-cybersecurity, (Τελευταία πρόσβαση 13-02-2023), ISBN: 978-92-9204-155-7 DOI: 10.2824/4069.
Η ψηφιακή ασφάλεια / κυβερνοασφάλεια καλύπτει όλες τις πτυχές περιστατικών της πρόβλεψης, ανοχής, ανίχνευσης, μετριασμού, αφαίρεσης, ανάλυσης και της διερεύνησης περιστατικών στον κυβερνοχώρο. Λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς τύπους στοιχείων του κυβερνοχώρου, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να καλύπτει τα κάτωθι χαρακτηριστικά: διαθεσιμότητα, αξιοπιστία, ασφάλεια, εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα, διατηρησιμότητα (για μετρήσιμα συστήματα, πληροφορίες και δίκτυα), ισχυρότητα, επιβιωσιμότητα, ανθεκτικότητα να υποστηρίζει τη δυναμικότητα του κυβερνοχώρου), υπευθυνότητα, αυθεντικότητα και μη άρνηση για την υποστήριξη της ασφάλειας των πληροφοριών.
Πηγή: ENISA, 2017, ENISA - Overview of Cybersecurity and Related Terminology, V1.0, σελ. 6, Ανακτήθηκε από: https://www.enisa.europa.eu/publications/enisa-position-papers-and-opinions/enisa-overview-of-cybersecurity-and-related-terminology.
-
Κύκλος εργασιών της επιχείρησης
Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης στο πλαίσιο των στατιστικών διάρθρωσης των επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα σύνολα που τιμολογήθηκαν αππό τη μονάδα παρατήρησης κατά την περίοδο αναφοράς. Αυτό αντιστοιχεί στη συνολική αξία των πωλήσεων στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε τρίρους.
Ο τζίρος περιλαμβάνει:
- Όλους τους δασμούς και τους φόρους επί των αγαθών ή/και των υπηρεσιών που τιμολογούνται από τη μονάδα με εξαίρεση τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), που τιμολογείται από τη μονάδα έναντι του πελάτη της και άλλους παρόμοιους εκπιπτόμενους φόρους που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών,
- Όλες τις άλλες χρεώσεις (μεταφορά, συσκευασία κ.λπ.) που επιβαρύνουν τον πελάτη ακόμα και αν αυτές οι χρεώσεις αναγράφονται ξεχωριστά στο τιμολόγιο.
Οι μειώσεις στην τιμή, οι επιστροφές ποσών και οι εκπτώσεις, όπως και η αξία της επιστρεπτέας συσκευασίας πρέπει να εκπίπτει (από τον υπολογισμό) και να αφαιρεθεί.
Συγκεκριμένα εξαιρούνται:
- Τα εισοδήματα που ταξινομούνται ως άλλα λειτουργικά έσοδα, χρηματοοικονομικά έσοδα και έκτακτα έσοδα στους λογαριασμούς της επιχείρησης/εταιρείας,
- Επιδοτήσεις λειτουργίας που λαμβάνονται από δημόσιους φορείς ή θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Eurostat, Statistics Explained, Glossary: Turnover - SBS - Statistics Explained (europa.eu).
-
Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα («ΜΚΙ»)
Τα Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα («ΜΚΙ») είναι νομικές ή κοινωνικές οντότητες που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, και η κατάσταση των οποίων δεν τους επιτρέπει να αποτελέσουν πηγή εισοδήματος, κέρδους ή άλλου οικονομικού οφέλους για τις μονάδες που τα ιδρύουν, ελέγχουν ή χρηματοδοτούν. Μπορεί να δραστηριοποιούνται στην παραγωγή που στοχεύει σε μια αγορά ή όχι.
Πηγή: Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition
-
Όμιλος Επιχειρήσεων
Ένας Όμιλος Επιχειρήσεων είναι ένα σύνολο επιχειρήσεων, οι οποίες ελέγχονται από τον επικεφαλής του ομίλου. Ο επικεφαλής του Ομίλου είναι μια νομική μονάδα που δεν ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από οποιαδήποτε άλλη νομική μονάδα. Μπορεί να έχει περισσότερα από ένα κέντρα λήψης αποφάσεων, ειδικά για την πολιτική που αφορά στην παραγωγή, τις πωλήσεις και τα κέρδη ή μπορεί να συγκεντρώνουν ορισμένες πτυχές της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογίας. Αποτελεί μια οικονομική εντότητα που έχει την εξουσία να κάνει επιλογές, ιδιαίτερα για τις μονάδες που περιλαμβάνει. Η μονάδα επιχειρήσεων ως μονάδα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για οικονομικές αναλύσεις και για μελέτη εταιρικών στρατηγικών. Ωστόσο, μπορεί να είναι ποικιλόμορφη στην φύση και ασταθής, για να υιοθετηθεί ως μονάδα για στατιστικές έρευνες και ανάλυση.
Πηγή: OECD, Frascati Manual 2015 – Glossary of terms, Frascati-2015-Glossary.pdf (oecd.org), p. 369.
-
Ορίζοντας 2020 (Πρόγραμμα)
Προγραμματική περίοδος 2014-2020
Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία για την περίοδο 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει τη Στρατηγική “Ευρώπη 2020” που αναδεικνύει την Έρευνα και την Καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, στοχεύοντας παράλληλα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην στρατηγική της απασχόλησης και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οικοδόμηση μιας ισχυρής οικονομίας βασισμένης στη γνώση και την καινοτομία.
Οι τρεις (3) κύριοι βασικοί άξονες του Προγράμματος είναι:
- Επιστημονική Αριστεία: Επιστημονική έρευνα υψηλού επιπέδου με παγκόσμιας εμβέλειας ερευνητικές υποδομές και στόχο την προσέλκυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των καλύτερων επιστημόνων στον κόσμο.
- Βιομηχανική Υπεροχή: Στρατηγική επένδυση σε τεχνολογίες-κλειδιά, όπως νανοτεχνολογία-μικροηλεκτρονική, συμμετοχή ιδιωτικού τομέα, δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων με στόχο να γίνει η Ευρώπη ελκυστικός χώρος για επενδύσεις σε Έρευνα και Καινοτομία.
- Κοινωνικές Προκλήσεις: Αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η εξάντληση ενεργειακών πόρων, η αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τους κυριότερους κοινωνικούς προβληματισμούς και δίνοντας έμφαση στην εφαρμοσμένη επιστήμη.
Εκτός από τους ανωτέρω τρεις άξονες ο «Ορίζοντας 2020» περιλαμβάνει και δύο (2) ειδικούς στόχους:
- Ειδικός στόχος 1: Διάδοση της αριστείας και διεύρυνση της συμμετοχής
- Ειδικός στόχος 2: Επιστήμη μαζί με την κοινωνία και για την κοινωνία.
Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι ανοικτό σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, ακόμα και σε οργανισμούς ή άτομα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία των προκηρύξεων απευθύνεται σε διακρατικές κοινοπραξίες (ο αριθμός των εταίρων/χωρών διαφοροποιείται ανάλογα με την προκήρυξη) και αφορά θέματα ευρωπαϊκής διάστασης/αντίκτυπου.
Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, https://gsri.gov.gr/orizontas-2020/.
-
Ορίζοντας Ευρώπη 2021-2027 (συνέχεια του Προγράμματος Ορίζοντας 2020)
Προγραμματική περίοδος 2021-2027
Ο Ορίζοντας Ευρώπη είναι το 9ο κατά σειρά πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ και αποτελεί τη φυσική συνέχεια του 8ου προγράμματος πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» (2014-2020).
Ο Ορίζοντας Ευρώπη:
- Έχει ως στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) και στην βελτίωση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καινοτομεί.
- Αποσκοπεί στη σύνδεση της Έρευνας και Καινοτομίας με έξι (6) βασικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες, που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών και της οικονομίας, στην ευημερία και ασφάλεια των πολιτών, καθώς και στην προστασία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
O «Ορίζοντας Ευρώπη» αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον ηγετικό της ρόλο στην Έρευνα και την Καινοτομία.
Στον σχεδιασμό του νέου προγράμματος πλαίσιο «Ορίζοντα Ευρώπη» υιοθετούνται οι παρακάτω παρεμβάσεις ως απάντηση στις ανάγκες που ανέδειξε η ενδιάμεση αξιολόγηση του «Ορίζοντα 2020»:
- Υποστήριξη της ρηξικέλευθης καινοτομίας με στόχο τη δημιουργία νέων αγορών,
- Ενίσχυση της συμβολής της έρευνας και της καινοτομίας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων,
- Ενεργή συμμετοχή των πολιτών,
- Συνεργασία με τρίτες χώρες για την από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων,
- Ενίσχυση της ανοικτής επιστήμης για την ελεύθερη διάχυση της παραγόμενης γνώσης,
- Επαναπροσδιορισμός των συμπράξεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και λοιπών φορέων και των κρατών μελών και
- Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής οργανισμών από χώρες με χαμηλή επίδοση στην έρευνα και την καινοτομία.
Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και Πράξη: Δίκτυο Διάχυσης Τεχνολογίας, https://horizoneurope.gr/.
-
Ρομπότ (παροχής υπηρεσιών)
Ένα ρομπότ παροχής υπηρεσιών είναι μια μηχανή που διαθέτει ένα βαθμό αυτονομίας και είναι σε θέση να λειτουργεί σε πολύπλοκο και δυναμικό περιβάλλον που μπορεί να απαιτεί αλληλεπίδραση με άτομα, αντικείμενα ή άλλες συσκευές, εξαιρουμένης της χρήσης του σε εφαρμογές βιομηχανικού αυτοματισμού. Τα ρομπότ παροχής υπηρεσιών έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τα καθήκοντά τους, να εργάζονται στον αέρα (π.χ. ως drone), κάτω από το νερό ή στην ξηρά, χρησιμοποιώντας τροχούς ή πόδια για να επιτύχουν κινητικότητα με τα χέρια και τους τελεστές λήξης να αλληλεπιδρούν φυσικά και συχνά χρησιμοποιούνται στις εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης.
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα για τη Χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, επικοινωνίας, επικοινωνίας και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις, έτους 2020.
-
Τεχνητή Νοημοσύνη
H Τεχνητή Νοημοσύνη (σύστημα) αναφέρεται σε ένα μηχανογραφικό σύστημα που μπορεί, για ένα συγκεκριμένο σύνολο καθορισμένων από τον άνθρωπο στόχων, να κάνει προβλέψεις, προτάσεις ή να λάβει αποφάσεις που επηρεάζουν πραγματικά ή εικονικά περιβάλλοντα. Τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με διαφορετικά και ποικίλα επίπεδα αυτονομίας.
Πηγή:OECD Recommendation on Artificial Intelligence (2019) .
-
Τεχνολογίες αλυσίδας συναλλαγών
Η τεχνολογία αλυσίδας συναλλαγών είναι μία νέα τεχνολογία που παρουσιάζεται ως μία δημόσια διανεμημένη σειρά δεδομένων, χωρισμένη σε χρονικά αριθμημένα τμήματα, ενώ δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί το ιστορικό της. Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν σε διαφορετικά μέρη να αλληλοεπιδράσουν σε ασφαλείς συναλλαγές χωρίς κανένα ενδιάμεσο. Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρίσεων συνδέεται με τις προηγούμενες, δημιουργώντας μία αλυσίδα καταχωρίσεων. Είναι ευρέως γνωστή ως η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, αλλά είναι επίσης σχετική με και για πολλά ακόμα πεδία ενδιαφέροντος. Αυτά, περιέχουν ενδεικτικά την ψηφιακή αναγνώριση, τα δικαιώματα κτήσης, την καταμέτρηση ψήφων, τη διαφύλαξη και διαφάνεια δημοσιονομικών και άλλων αρχείων, την πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, τα κοινωνικά δίκτυα, τους τραπεζικούς, ασφαλιστικούς και κατασκευαστικούς τομείς.
Πηγή: Digital Economy Report 2019, United Nations Conference on Trade and Development, United Nations, OECD Blockchain Primer.
-
Τεχνολογίες ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς
Οι τεχνολογίες ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς είναι βελτιωμένες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων. Έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη σύνδεση όχι μόνο κινητών τηλεφώνων, αλλά πολύ περισσότερων συσκευών στο internet, ενώ παράλληλα έχουν ικανότητα διαχείρισης μεγάλων όγκων δεδομένων. Επιπλέον οι ταχύτητες σύνδεσης είναι πολλαπλάσιες των δικτύων 4ης γενιάς (4G). Σημαντικό όφελος των δικτύων 5G είναι η πολύ χαμηλή απόκριση (latency) τους, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν τα δεδομένα από μία συσκευή στον τελικό προορισμό τους. Εφαρμογές τεχνολογιών ασύρματων δικτύων ενδεικτικά χρησιμοποιούνται στην Αυτοκινητοβιομηχανία, τις Μεταφορές, την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τη Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και την Υγεία.
Πηγή: OECD, The road to 5G networks: Experience to date and future developments, Digital Economy Papers, 2019. Digital Economy Report 2019, United Nations Conference on Trade and Development, United Nations.
-
Τεχνολογίες διασύνδεσης συσκευών – Διαδικτύου των Πραγμάτων
Οι τεχνολογίες διασύνδεσης συσκευών και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αναφέρονται σε διασυνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα, συχνά αποκαλούμενες «έξυπνες» συσκευές ή συστήματα που συλλέγουν και ανταλλάσσουν δεδομένα και μπορούν να παρακολουθούνται ή να ελέγχονται από απόσταση μέσω του Διαδικτύου. Ενδεικτικά παραδείγματα χρήσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων είναι:
- «έξυπνοι» θερμοστάτες, «έξυπνοι» λαμπτήρες ή «έξυπνοι» μετρητές,
- ετικέτες ταυτοποίησης-εντοπισμού σημάτων ραδιοσυχνότητας ή πρωτοκόλλου Internet που εφαρμόζονται ή ενσωματώνονται σε ένα προϊόν ή αντικείμενο με παραγγελία για τον εντοπισμό τους.
- αισθητήρες για την παρακολούθηση των αναγκών κίνησης ή συντήρησης οχημάτων που παρακολουθούνται μέσω του Διαδικτύου.
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα για τη Χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, επικοινωνίας, επικοινωνίας και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις, έτους 2020.
-
Τεχνολογίες ενημέρωσης και επικοινωνίας (Information and Communication Technology - ICT)
Οι τεχνολογίες ενημέρωσης και επικοινωνίας (“ICT”) περιλαμβάνουν όλα τα τεχνικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Αυτό περιλαμβάνει τόσο υλικό εξοπλισμό των υπολογιστών και του δικτύου, όπως επίσης και του λειτουργικού τους.
-
Τρισδιάστατη εκτύπωση
Η τρισδιάστατη εκτύπωση αφορά τη χρήση είτε ειδικών εκτυπωτών από την ίδια την επιχείρηση, είτε υπηρεσιών εκτύπωσης που παρέχονται από άλλες επιχειρήσεις, για τη δημιουργία τρισδιάστατων φυσικών αντικειμένων χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία.
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα για τη Χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, επικοινωνίας και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις, έτους 2020.
-
Υπηρεσίες
Οι υπηρεσίες είναι το αποτέλεσμα μιας δραστηριότητας παραγωγής, που μεταβάλλει τις συνθήκες του χρήστη ή διευκολύνει την ανταλλαγή προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο συναλλαγών ανεξάρτητα από την παραγωγή τους. Με την ολοκλήρωση της παραγωγής τους θα πρέπει να έχουν δοθεί στους χρήστες τους. Στις αλλαγές στις συνθήκες του χρήστη περιλαμβάνονται:
- Αλλαγές στις συνθήκες των αγαθών του χρήστη. Ο παραγωγός εργάζεται απευθείας πάνω σε αγαθά που ανήκουν στο χρήστη μεταφέροντας, καθαρίζοντας, επισκευάζοντας ή διαφορετικά μετασχηματίζοντάς τα. Στους χρήστες περιλαμβάνονται και τρίτες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει όταν μια επιχείρηση δίνει υλικά σε μια άλλη επιχείρηση για να τα μετασχηματίσει σε προϊόν, που στη συνέχεια πουλά η αρχική επιχείρηση.
- Αλλαγές στις φυσικές συνθήκες ενός φυσικού προσώπου. Ο παραγωγός μεταφέρει ένα φυσικό πρόσωπο ή παρέχει διαμονή, ιατρική ή χειρουργική φροντίδα, αλλάζει την όψη των μαλλιών του, κλπ.
- Αλλαγές στις ψυχολογικές συνθήκες ενός φυσικού προσώπου. Ο παραγωγός παρέχει εκπαίδευση, πληροφορία, συμβουλευτική, ψυχαγωγία, εμπειρίες ή παρόμοιες υπηρεσίες, πιθανά αλλά όχι απαραίτητα κατ’ ιδίαν. Αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να παρέχονται ψηφιακά.
Οι υπηρεσίες (όπως ορίζονται στο ΣΕΛ) είναι άϋλες δραστηριότητες που ταυτόχρονα παράγονται και καταναλώνονται και που αλλάζουν τις συνθήκες (π.χ. φυσικές, ψυχολογικές, κλπ.) του χρήστη. Η ενασχόληση του χρήστη που σημαίνει να διαθέτει χρόνο, να είναι παρόν, να δίνει προσοχή, να μεταδίδει πληροφορία ή να καταβάλει προσπάθεια, είναι συνήθως αναγκαία και προπαιτούμενη συνθήκη που οδηγεί στη συμπαραγωγή υπηρεσιών από τον χρήστη και την επιχείρηση. Επομένως, τα χαρακτηριστικά ή η εμπειρία μιας υπηρεσίας μπορεί να εξαρτώνται από τη συνεισφορά του χρήστη. Στις υπηρεσίες μπορεί ακόμα να περιλαμβάνονται μερικά προϊόντα που εμπεριέχουν γνώση.
Πηγή: Καινοτομία Προϊόντος - Δείκτες Έρευνας και Καινοτομίας (ekt.gr).
-
Υπολογιστικό νέφος
Τα συστήματα και οι εφαρμογές νέφους είναι ψηφιακοί πόροι αποθήκευσης και υπολογιστικής ισχύος που είναι διαθέσιμα από απόσταση και κατά παραγγελία μέσω του διαδικτύου. Το υπολογιστικό νέφος αναφέρεται στις υπηρεσίες τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται μέσω του διαδικτύου για την πρόσβαση σε λογισμικό, υπολογιστική δύναμη, χωρητικότητα αποθήκευσης κλπ. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Παραδίδονται από τους εξυπηρετητές των παρόχων της υπηρεσίας του υπολογιστικού νέφους,
- Μπορούν εύκολα να ανέβουν ή να κατέβουν κλίμακα (π.χ. αριθμός χρηστών ή αλλαγή χωρητικότητας αποθήκευσης),
- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατόπιν παραγγελίας από τον χρήστη, τουλάχιστον μετά από την αρχική εγκατάσταση (χωρίς ανθρώπινη επαφή με τον πάροχο της υπηρεσίας) και
- Είναι πληρωμένες, είτε ανά χρήστη, βάσει της χρησιμοποιημένης χωρητικότητας, είτε είναι προπληρωμένες.
Το υπολογιστικό νέφος μπορεί να περιλαμβάνει συνδέσεις μέσω Εικονικών Ιδιωτικών Δικτύων.
Πηγές: ΕΛΣΤΑΤ, Έρευνα για τη Χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, επικοινωνίας και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις, έτους 2020
και
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, Η μέτρηση των δραστηριοτήτων Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Εγχειρίδιο του Όσλο, 2018, Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Συλλογή, την Παρουσίαση και την Χρήση Στατιστικών Δεδομένων για την Καινοτομία, 4η έκδοση της μεταφρασμένης έκδοσης, σελ. 286, Πρωτότυπη έκδοση των ΟΟΣΑ και Eurostat με ISBN 978-618-5557-20-1.
-
Ψηφιακές δεξιότητες
Οι ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να οριστούν ως μια σειρά από δυνατότητες χρήσης ψηφιακών συσκευών, εφαρμογών επικοινωνίας και δικτύων για πρόσβαση και διαχείριση πληροφοριών. Στο πλαίσιο της επιστήμης, αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν την κατανόηση λογισμικού, εργαλείων και δεδομένων.
Πηγή: OECD, 2020, Ανακτήθηκε από: https://www.oecd.org/officialdocuments/publicdisplaydocumentpdf/?cote=DSTI/STP/GSF(2020)6/FINAL&docLanguage=En, σελ. 61.
-
Ψηφιακή τεχνολογία
«Ψηφιακή τεχνολογία» καλείται και θεωρείται οποιοδήποτε προϊόν ή σύστημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να δημιουργηθεί, ιδωθεί, διανεμηθεί, τροποποιηθεί, αποθηκευτεί, ανακληθεί, μεταφερθεί και παραληφθεί πληροφορία ηλεκτρονικά, όπως για παράδειγμα, οι προσωπικοί υπολογιστές, οι έξυπνες συσκευές ή σύνθετα συστήματα διαχείρισης πληροφορίας, όπως τα ERP.
Πηγή: (στο) European Commission and Joint Research Centre, DigComp 2.2, The Digital Competence Framework for Citizens With new examples of knowledge, skills and attitudes, σελ. 65.
-
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναφέρεται σε μια διεργασία υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων κυρίως από οργανώσεις που δεν συμπεριελάμβαναν τον ψηφιακό παράγοντα στον πυρήνα της δραστηριότητάς τους ή δεν συμβαδίζουν με το ρυθμό αλλαγών στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Πηγή: Observatory of Public Section Innovation (“OPSI”) – OECD, Ανακτήθηκε από: https://oecd-opsi.org/guide/digital-transformation/.